BOG MOJIH DETALJA (I. Cestar)Sanjao sam jednom, prekrasan, veličanstveni vrt obasjan sjajnim zrakama sunca. Prizor te raznolike prirode bio je božanski, čudesan.

Idućeg sam jutra u srednjoj školi, na satu slikarskih tehnika, odlučio što vjernije naslikati vrt iz sna, koji me potpuno oduševio.

Razmišljao sam još dugo nakon toga o snu, jer mi nije bilo jasno njegovo značenje i što bih s njime.


Petnaest godina nakon toga, 2009. godine, službom sam otišao u Kanadu, u grad Mississaugu.

Odmah nakon dolaska imao sam obavezu odletjeti na godišnji seminar na suprotni dio države, u pokrajinu British Columbia, na Vancouver Island, u grad Victoriu.


U programu seminara posjetili smo nacionalni park "The Butchart Gardens".

Kad smo stigli, imali smo vodiča koji nas je proveo osnovnom rutom širom prostranih vrtova, s prekrasnim stablima, raznolikim cvijećem i putovima kroz prirodu.

U jednom trenutku sam zastao ispod jednog stabla. Pogledao sam oko sebe i rekao: Ja sam sanjao ovaj vrt i naslikao ga.


Tada sam postao svjestan da me Bog sasvim sigurno vodi i pokazuje mi znakove vodstva.

Taj detalj meni znači puno: da Bog brine o meni, da mu je stalo do mene i da mi je bliže nego što si ja to mogu i zamisliti.


To me ohrabruje da se trajno pouzdajem u Božju providnost. I to je ono kad Isus kaže:


"Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela.

Promotrite gavrane!

Ne siju niti žanju, nemaju spremišta ni žitnice, pa ipak ih Bog hrani.

Koliko li ste vi vredniji od ptica!

A tko od vas zabrinutošću može svojemu stasu dodati lakat? Ako dakle ni ono najmanje ne možete, što ste onda za ostalo zabrinuti?

Promotrite ljiljane, kako niti predu niti tkaju, a kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni!"

"Zato i vi: ne tražite što ćete jesti, što piti. Ne uznemirujte se! Ta sve to traže pogani ovoga svijeta. Otac vaš zna da vam je sve to potrebno. Nego, tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati!"

Mt 6, 25-33


I. Cestar

159 views