IVAN KRSTITELJ - ČOVJEK HRABROSTI I SLOBODE (I. Cestar)


Ivan Krstitelj rođen je čudesno od majke Elizabete i oca Zaharije. Njih dvoje, roditelji, dobili su Ivana iz čistog predanja Bogu koji ga je u nemogućim okolnostima donio na svijet.

Njegov otac Zaharija nije najprije vjerovao da Elizabeta uopće može roditi dijete, stoga je zanijemio. Tek kad je povjerovao, nevolja ga je napustila.

Evanđelje kaže da se Ivan Krstitelj odlučio nastaniti u pustinji, daleko od ljudske zajednice, bio je obučen u devinu kožu i hranio se skakavcima i divljim medom. Mk 1,1-8 Bio je čovjek divljine i prirode. U samostalnosti, združen sa zakonima prirode i životinja, tražio je putove Gospodnje i služio njegovoj volji. Oštrim propovijedanjem pogađao je ono bitno u srcima ljudi. Približavao ih je k istini života. Govorio im je o skorom dolasku Mesije, Spasitelja. Nije bio mlak i bojažljiv. Bio je stabilan u sebi i odlučan, jer je čvrsto vjerom stajao u Bogu. Nije dopustio da ljudi njime gospodare i nije se želio svidjeti njihovim očekivanjima. Duboko u sebi radije je osluškivao svoju dušu. Dozvolio si je slobodu prigovoriti velikom kralju Herodu koji je oženio ženu svojega brata Filipa, šogoricu Herodijadu. Herodijada je Ivana zbog toga mrzila. No, Ivan nije mario za to. On je bezbrižno slijedio Božji glas u sebi i govorio ga svima naglas. Herod se ipak potajno jako divio Ivanovoj snazi koju on sam nije imao. Herod je bio veliki kralj, mekušast i bogat, ali zapravo ovisan o ženama. To se vidi u njegovom ludom obećanju Salomi da će joj, ako treba, dati pola svojega kraljevstva. Saloma je, nagovorena od majke Herodijade, zatražila ne novac i kraljevstvo, već odrubljenu glavu Ivana Krstitelja. Moćni kralj, odjeven u najfiniju odjeću, pokleknuo je i svojim nepromišljenim obećanjem bio prisiljen baciti Ivana u tamnicu. Tada je na svečanoj zabavi, svim uzvanicima naočigled, bila donesena glava Ivana na pladnju. Ivan Krstitelj je čovjek snage i istine koja svijetli čak i pred izazovom smrti. On zna za prijetnju i rizik, ali isto tako zna da ima vječni život koji mu nitko ne može oduzeti. Velika je to tajna: radi Boga staviti svoj život na kocku, ne bojeći se ljudskih obzira i krivih mišljenja. Ivan je bio takav. Na izvana grub u govoru i nikoga nije štedio istine, a iznutra blag i prepun Božje dobrote koja spašava i oslobađa čovjeka. Ostanimo i mi zadivljeni snagom Ivana koji hrabro i jednoznačno svijetli Božjom istinom. Primijetimo i mi u sebi Božji poziv na čistoću srca i odvažimo se hrabro živjeti svoj tako dragocjeni vlastiti put, jedan, jedinstven i neponovljiv.

O, hrabri i iskreni Ivane Krstitelju, zasjaj nam s neba svojom pomoći! I. Cestar

121 views