JEDNOSTAVNO HVALAU mojem rodnom gradu živjela je jedna gospođa Marija, istinska Božja vjernica, zaljubljena, rekao bih, u dragoga Boga.


Unatoč težačkom poslu na velikom imanju i uzdržavajući nekoliko svoje djece, pronalazila je vrijeme za otići u crkvu i za molitvu.


Na hodočašćima je od srca pjevala iz svega glasa pjesme Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. Znala je pjevati vrlo mnogo katoličkih pjesama, tradicionalnih i onih novijih.


Bez problema je ulazila u razgovor sa starijima, s mladima i s djecom. Voljela je ljude.

Oči su joj uvijek propovijedale o Nebu.


Premda pritisnuta osobnim mukama, i kad joj je bilo najteže, iz pogleda joj je sjajila radost.


Jednoga četvrtka nakon klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu izišla je iz crkve, došla je među nas ostale, raširila je ruke i uz široki osmijeh naglas rekla: "Hvala ti dragi Gospodine što sam u ovom klanjanju trenirala za Nebo!"


Klanjanje Gospodinu u sakramentu Euharistije smatrala je privilegijom, povlasticom koja joj omogućuje da bude bliža svecima i anđelima.


U toj sam ženi vidio nešto što bih mogao nazvati autentična zahvalnost. Rado i često sam je susretao i volio sam čuti što bi imala za reći. U sasvim običnom razgovoru znala je samo odjednom zapjevati neki kratki refren katoličke pjesme, nakon čega bi milim pogledom uzdahnula i rekla: "Hvala ti Gospodine za sve."


Moram priznati da njezina pojava nije ostavljala ravnodušnim. Bila je "duša zajednice". Da me netko pita kakav bi trebao biti vjernik katolik, ja bih sigurno pokazao na nju. Čak i u teškoj i kratkoj bolesti koju je trpjela, u svom bolesničkom krevetu, prihvaćala je tiho svoj križ. Tada nije mogla pjevati, ali je u njoj svijetlio Gospodin Bog. Živjela je sveto i bolovala je sveto.


Danas otvori neku svoju omiljenu katoličku knjigu i pročitaj stranicu, dvije. Uz tihe zvukove neke svete pjesme i ti uđi u svijet zahvalnosti. Počasti svoje srce mirom. Pronađi i ti duboko u sebi neko iskreno "Hvala ti Gospodine".


I. Cestar

177 views