top of page

"Jednostavno hvala" Večeras 05.11.2022 u 19 h

Poštovane čitateljice i čitatelji,


kada me autor zbirke tekstova koju držite u rukama, vlč. Ivan Cestar, voditelj Hrvatske katoličke misije Essen, zamolio da napišem nekoliko rečenica kao predgovor njegovoj knjizi, prihvatio sam to već i po službi koju vršim i zbog osjećaja bratske podrške našim dušobrižnicima u inozemstvu. Moram priznati kako nisam ni slutio kakvo se duhovno blago i bogatstvo kriju u mislima, riječima, razmatranjima, molitvama i poticajima ove knjige. Čitajući ovu knjigu ostao sam osobno veoma obogaćen, ohrabren i dirnut, kao da sam sudjelovao na nekoj dobroj i lijepoj duhovnoj obnovi.


U svojim tekstovima, nastalima u ritmu crkvene godine u vrijeme velikih poteškoća uzrokovanih pandemijom korona virusa, velečasni Ivan daje pronicavu dijagnozu današnjega vremena i svijeta (suzne doline), u kojemu s jedne strane vladaju žurba, težnja za uspjehom, često zanemarivanje onoga što je bitno, dok s druge strane živi čežnja za dobrim riječima, ljepotom i smislom. Vrijeme korone, uz sve svoje negativne posljedice nemogućnosti ikakvoga planiranja i izazivanja nepoželjnoga samosažaljenja, ipak je vrijeme prigode i milosti, da svoj život započnemo promatrati drugačijim, Božjim očima.


U tom smislu riječi vlč. Ivana sve nas potiču na vlastiti život gledati kao dar i priliku za zahvalnost, slavljenje (i ples), molitvu, blagoslov, praštanje, preobrazbu, (snažnu) blagost, svetost koja liječi, poniznost, slobodu, smirenost, mir i mnogo toga lijepoga i dobroga što je i sakriveno i otkriveno u retcima što slijede. Tekstovi su ispunjeni vjerom, vedrinom, optimizmom i toliko potrebnim toplim riječima u ovim izazovnim vremenima. Zajednički je nazivnik i poruka svih tekstova kako Bog sve vodi prema dobru.


Rado vas stoga, poštovani čitatelji i čitateljice, nagovaram i potičem da ovu zbirku o bitnome češće uzmete u ruke, možete je pročitati u dahu (nema opasnosti od prevelikih doza), ali i svaki dan po jednu crticu, što može biti kao dnevna doza vitamina za dušu ili pak „na otvaranje“, vjerujući kako će svaka ponuđena riječ biti baš ona prava za vaš život i možebitne izazove s kojima se susrećete.


A velečasnom Ivanu, svećeniku Zagrebačke nadbiskupije na službi među našim iseljenicima i njihovim potomcima u Njemačkoj, ostaje na koncu za sav uloženi trud i posijanu riječ u ovoj knjizi zasluženo kazati: jednostavno hvala!



Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj

Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu



U Zagrebu, 24. rujna 2021.




bottom of page