O divno svjetlo Božića

Često nas je u srednjoj školi profesor povijesti umjetnosti poslao na neku izložbu u gradu. Davao nam je zadatak stati pred određenu sliku i napraviti njezinu detaljnu analizu. Trebalo je u njoj primjetiti kompoziciju, nijanse boja, godinu njezinog nastanka, saznati karakteristike autora i još mnogo toga.


U učionici bismo profesoru čitali svoj izvještaj, a on bi točno znao jesmo li u slici primijetili ono što je očekivao. Bilo je, naravno i onih učenika koji su pročitali sastavak tako brzo, kao da kasne na vlak. Takvima bi profesor negodovao i rekao im da su promašili zadatak. Samo bi neki od nas "pogodili temu" i u pročitanom tekstu iznijeli pravu umjetničku dubinu i vrijednost slike. Tada je profesor uz gestu odobravanja, zadovoljan izjavio: "To je to. Ti si pronašao ono pravo."


U pripremi za svetkovinu i mi imamo zadatak svoj pogled zadržati na onom bitnom.

Božansko svjetlo djeteta Isusa središte je i jedini razlog našeg slavljenja.

Da ništa ostalo ne primijetimo, osim da zadržimo svoje misli u Isusu, svetkovina Božića u nama bi uspjela. Vanjski znakovi božićne pripreme uvijek se nekako svake godine proguraju na prvo mjesto. U tom smislu, prije ćemo se pobrinuti da nam kuća bude ukrašena nego da u svom srcu pripravimo put Isusu. Susret s njim uvijek odgađamo za misu polnoćku ili kasnija božićna misna slavlja. Domaćica se tako često iznervira ako joj krema za božićni kolač ne uspije kako je zamislila. U adventu ulovimo sami sebe da nam misli zatruju informacije s televizije ili novinskog članka. Dok nam čak sve na izvan uspije, i tada ponekad, sjedeći u crkvenoj klupi ili svojem dnevnom boravku brinemo: pa mogao sam kupiti onu ljepšu plavu majicu, a ne ovu sivu. Ili si predbacujemo da smo ipak mogli više hrane kupiti ili bolje pospremiti kuću. I tada je sasvim jasno da smo izgubili pogled na bitno. Izgubili smo pogled prema djetetu Isusu koji sjaji u jaslicama Betlehemske štalice.

On sjaji za tebe i za mene.

I taj Isusov sjaj ima snagu preobraziti naše živote i u njih unijeti najljepše vrijednosti.

Dan Božića će doći i proći.

Nakon obiteljskog ručka preostat će mnogo tanjura i zdjela.

Božićne poklone ćemo otvoriti.

Sav nakit ćemo postaviti po kući i onda natrag vratiti u kutije.

I što dalje?

Hoćemo li biti istinski zadovoljni sa svime čime ćemo nasititi samo svoje tijelo i oči?

Bojim se da nećemo.

Potrebno je ostati u bitnome i ne dati se odvući na razne strane koje nemaju veze s Isusom.

Gledaj ovog Božića dijete Isusa. Promatraj ga dulje.

Pokušaj ostati u njegovoj ljubećoj blizini.

Ona svijetli i natapa tvoju dušu.

Promatraj božansko dijete Isusa i dopusti da ti progovori ljubavlju i nježnošću.

O kad bismo barem svi bili osvijetljeni tim divnim svjetlom Božića.


(I.Cestar)169 views