PORUKA BLAŽENOG KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA IZ 1939. GODINE


Evo najdubljeg razloga krize naše europske kulture.


Evo najdubljeg razloga, zašto se danas sila identificira s pravom, zašto je nestalo pravnog poretka u svijetu, tako da nitko više danas ne zna, što će biti sutra.


Krista nema više u blizini modernog čovjeka, pa je nužno i duhovna kultura morala ustupiti mjesto čisto materijalno-tehničkoj kulturi, kulturi tijela, koje bez duše »ne koristi ništa« (lv 6, 63).


Dana je prednost stroju pred ličnošću čovjeka čak i u onim zemljama i kod onih naroda, koji naglašuju konstantno, da se bore za spas europske kulture, makar bi morali već jednom uvidjeti svi, da nam nisu potrebni bolji strojevi, nego bolji ljudi.


Kad Krist bude opet centrom europskog života, gorjet će Europa opet svetim plamenom, koji se rađa iz kontakta s Bogom.


Ali onda će se automatski vatra, koja bukti u nutrini duše, prenijeti i na vanjske okolnosti, i bit će uspostavljen red u međunarodnom, narodnom, gospodarskom i socijalnom životu, oko čega se već desetljeća uzalud trude svi državnici i stručnjaci u tim pitanjima. Europska kultura može ozdraviti samo pod uvjetom, da joj se vrati duša, da joj se vrati Isus Krist, Bog!


Izvor:

Blaženi Alojzije Stepinac, Govor na Zagrebačkom radiju na Uskrsni ponedjeljak 1939. IZVOR: BATELJA, Juraj (prir.) Blaženi Alojzije Stepinac: Propovijedi, poruke, govori, 1934. - 1940., Postulatura blaženog Alojzija Stepinca, Zagreb, 2000., str. 307-310.149 views