PRIOPĆENJE ŽUPNOG VIJEĆA


"Dragocjena braćo i sestre u Kristu,


ovim pismom Vas želimo obavjestiti o aktualnoj situaciji, koja se tiče naše hrvatske katoličke zajednice u Essenu.


Župa sv. Dionysius, kojoj mi pripadamo, je poprilično siromašna i pokušava gdje god je moguće smanjiti troškove i planira da nas u skoro vrijeme izmjesti iz naše kapele i hrvatskog katoličkog centra, da bi mogli prostorije prenajmiti i unovčiti.

Biskupija nam je potvrdila da ćemo najkasnije do 2023 godine (tada se ukida crkva sv. Maria Rosenkranz) dobiti novu crkvu za služenje nedjeljne sv. Mise, koja će biti van župe sv. Dionysius. Isto tako su nam potvrdili podršku kao hrvatskoj misiji i naglasili da sa imenovanjem vlč. Ivana Cestara žele pokazati da su voljni na dugoročnu suradnju.


Ovaj „krizni stožer“ župskog vijeća sazvao je naš bivši župnik gosp. Penić 18.08.2020,

da bi nas obavijestio o odlukama župe sv. Dionysius koje se tiču naše zajednice.

Na tom sastanku smo saznali da su samostan, kapela i naš centar u vlasništvu župe

sv. Dionysius.


Mi smo zatražili sastanak sa biskupom, na koji je biskupija poslala svoje predstavnike na čelu sa gospodinom Dr. Dörnemann-om 18.09.2020. Na tom smo sastanku iskazali oštro negodovanje i neslaganje na njihove odluke.


Sljedeći sastanak sa zastupnicima biskupije Essen i sa župnikom sv. Dionysius smo imali 16.11.2020, u kojim nam je priopćeno da napustimo Centar i ostale prostorije i da se do pronalaženja nove crkve možemo služiti prostorijama sv. Marije Rosenkranz.

Pošto nismo mogli prihvatiti te ponude, uputili smo 23.11.2020 pismo našem biskupu

Dr. Overbeck-u, gdje smo ga zamolili da posreduje između nas i župe sv. Dionysius.


Biskup nam je jasno odgovorio pismom 07.12.2020., gdje navodi da on nemože utjecati na tu odluku, niti promijeniti stajalište župe sv. Dionysius. Održali smo sastanak 12.12.2020 i odlučili da se obratimo za savjet našim dušebrižnicima u Hrvatskoj i Njemačkoj gosp.Markiću i gosp.Komadini, te da tim putem potražimo podršku naše crkve u domovini.


Uz to tražimo sastanak sa župnikom sv. Dionysius vlč. Ogrodowczyk-om da bi našli zajedničko riješenje, gdje i na koji način bi mi kao zajednica mogli preuzeti našu kapelu i centar.


Dragi župljani, svima nam je stalo da očuvamo hrvatske katoličke korijene u Essenu, naše zajedništvo i s tim radosnije gledamo na budućnost naše djece i budućih naraštaja. Nadamo se, uz Božji blagoslov i pomoć, da ćemo sačuvati što su naše majke i očevi gradili i ostavili na ponos naše zajednice.


Izbor novog župnog vijeća će se provesti slijedeće godine, čim dozvoli epidemiološka situacija.
Želimo vam blagoslovljenu novu 2021. godinu.

Vaš „krizni stožer“ župskog vijeća"


552 views