SAMO TRAG U PIJESKU


Copyright HKM ESSEN


Trajno razmatramo Isusa, nama kršćanima neiscrpni izvor nadahnuća.


Ako promatramo biblioteke, knjižare i sve obrazovne ustanove diljem svijeta, dalo bi se zaključiti da je u naravi ljudi da ostave neki svoj osobni trag za buduće generacije, možda kao potvrdu svoje vlastite vrijednosti, da nekim svojim djelom ipak ostanu zapamćeni.


Svijet je krcat književnicima, znanstvenicima, novinarima, učiteljima, pjesnicima, inovatorima, a u naše vrijeme stručnjacima tehnologije interneta.


Svi se oni trude svoje uspjehe prenijeti na neki vidljivi medij, knjigu ili spomenik.


Postoji jedan vrlo zanimljiv fenomen koji se odnosi na Isusa, a to je da nije napisao niti jednu knjigu, pismo niti poslanicu. Evanđelja spominju samo jedan detalj. Kad su pred njega doveli ženu preljubnicu, samo tada je nešto napisao. I to po zemlji.


Teolozi samo nagađaju što bi to moglo biti, ali nitko sa sigurnošću ne može reći što je točno napisao.


Dakle, Isus je preokrenuo svemir i Zemlju bez ijednog napisanog slova na papiru.

Kako je to moguće?


Može li se svijet mijenjati, a da se ne ostavi niti jedan pisani trag? Može.


Mijenjati svijet ne znači najprije mijenjati materiju ovoga svijeta, nego živjeti u Duhu. I to Božjemu.


"Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su."(Iv 6, 63) - rekao je Isus.


U proroku Ezekielu u prispodobi o suhim kostima spominje se da na Božju riječ oživljuju suhe, beživotne kosti (Ez 37, 4-14). Duh Božji ulazi u njih, obnavlja ih mesom, kožom i žilama i daruje im dah života.


Isuse, svemoguća Riječi Nebeskoga Boga Oca. Naš posao i trud često ispadne manjkav i uzaludan. Nismo u stanju živjeti kako treba. Ponekad sami sebe izdamo i razočaramo.

Ponizno te molimo: uputi nam danas svoju riječ i svojega Svetoga Duha koji neka oživi naša tijela i naša djela. Daj nam živjeti po svojemu Duhu da i mi iskusimo pravi život.


I. Cestar

170 views