SVETI ANTUNE PADOVANSKI, MOLI ZA NAS (I. Cestar)Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala.

Već u petnaestoj godini odlučio je posvetiti se Bogu, pa je stupio u samostan Augustinaca kraj Lisabona.


U ljetu 1220. godine došao je u samostan Manje braće, franjevačkog reda. U prosincu 1220. otišao je pripovijedati u Afriku. Brzo nakon toga dospio je u Italiju.

Nakon Uskrsa 1221. susreo se s osnivačem reda franjevaca, svetim Franjom Asiškim i oduševio se njegovom jednostavnošću i ljubavlju prema Bogu.


Poglavari reda, na čelu sa svetim Franjom Asiškim, prepoznali su izvrsne sposobnosti Antuna i postavili ga propovjednikom grada Romagne i cijele Italije.


Svetu i oduševljenu riječ svetog Antuna pratio je Gospodin izvanrednim znakovima i čudesima. Na tisuće ljudi bi se okupilo oko njegove propovjedaonice, tako da je često pod vedrim nebom naviještao riječ Božju.


Sveti Antun je u svojoj 32. godini postao provincijalom provincije grada Bologne u sjevernoj Italiji. Umro je 1231. godine u Arcelli kod Padove u svojoj 36. godini života.


Već u svibnju 1232. godine papa Grgur IX. uvrstio ga je u svece katoličke Crkve.

Redovnici sv. Franje odmah su počeli pripreme oko gradnje crkve u Padovi na čast svetom Antunu Padovanskom, te je 1263. crkva posvećena, a svečeve su moći prenesene u crkvu. Do današnjega dana ostao je neraspadnut jezik svetoga Antuna, što je nebeska potvrda milosti njegovoga propovijedanja Božjega Kraljevstva.

(Izvor preuzet iz wikipedije)


Naš narod vrlo rado se moli i časti život svetoga Antuna.

Časti se kao zaštitnik franjevačkog reda, bračnih drugova, žena, djece, putnika, potlačenih i siromaha. Isto tako se smatra pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od demona, groznice, kuge, brodoloma, rata, vodene bolesti i očnih bolesti.


Svetište svetoga Antuna u crkvi u Padovi u Italiji posjećuju mnogi svjetski hodočasnici, tražeći od sveca nebeski zagovor i pomoć. Obilazeći njegov grob u crkvi, svaki čovjek može iskusiti veliki mir i duboko vjerničko iskustvo.


Pronađimo i mi na dan svetoga Antuna Padovanskog, 13. lipnja, svoju osobnu nakanu i oslonimo se i mi na njegovu pomoć s nebeskih visina.

Rado i s voljom šapnimo mu molbu:


Sveti Antune Padovanski, moli za nas!


I. Cestar

138 views