SVETI PAVAO: SVETAC NOVOGA ŽIVOTANekadašnji Savao ili Šaul, rođen je u južnoj Turskoj u gradu Tarzu oko 5. godine nakon Krista. Bio je izrađivač šatora i vjerni sljedbenik židovske vjere.

Mučio je novonastalu zajednicu Kristovih učenika. Bio je prisutan prilikom kamenovanja svetoga Stjepana.

Dok je putovao u Damask da smakne jednu skupinu kršćana, pred ulaskom u grad obasjala ga je silna svjetlost s neba, oslijepila mu oči i začuo je Isusov glas: "Savle, zašto me progoniš?" Ovdje bih htio malo na trenutak zastati. Ti jadni ljudi u Damasku, najvjerojatnije su u plaču i suzama iz sve snage zajednički vapili Uskrsnulom Spasitelju za pomoć, jer su znali da im se približava Savao koji će ih pregaziti.

Isus je čuo krik svoje zajednice i odmah reagirao. Otvorio je Nebo i svojim božanskim autoritetom zaustavio je tragediju. Nakon što je spriječen i srušen, Savao se obratio i krstio u Damasku, te potpuno preokrenuo životni smjer: postao je gorljivi propovjednik Krista. Umro je mučeničkom smrću, svjedočeći tako ljubav prema Kristu, u Rimu oko 67. godine. Pavao je jedinstveni primjer u Bibliji. Njegovo obraćenje je bio šok neviđenih razmjera. U svetom Pavlu se vidi koliko je revolucionaran i nevjerojatan Bog u svojoj moći. Pomalo zastrašuje spoznaja da je čovjek koji je bio nemilosrdni krvnik i ubojica dobio toliku milost od Boga da je u njemu nastala toliko drastična promjena. Taj izuzetni obrat naziva se metanoja. Metanoja znači čovjekov odlučan zaokret prema Bogu; odvraćanje od grijeha i početak novoga smisla života. Metanoju može stvoriti samo i jedino Bog. Usudio bih se reći da je u tom smislu sveti Pavao svetac nemogućega kojega Bog čini mogućim.

Među svojim Poslanicama, sveti Pavao je napisao prekrasan "Hvalospjev ljubavi" zajednici Korinćana, koji bi svaki kršćanin s divljenjem trebao pročitati. (I. Cestar)

133 views