SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA - SVETA TRI KRALJA 06. siječnja 2022.Sveta Tri Kralja dare nose: TAMJAN, ZLATO, PLEMENITU MAST.


"Na tom mladom ljetu veselimo se,

mladoga Kralja mi molimo."


"S istoka dođoše mudraci u Betlehem da se poklone Gospodinu, otvoriše blago svoje i priniješe dragocjene darove: zlato velikomu Kralju, tamjan pravomu Bogu, miru njegovu ukopu. Aleluja."Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga on, kralj Herod, može ubiti.


Kad su napokon pronašli novorođeno dijete Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (dar Bogu), zlato (dar kralju) i plemenitu mast ili smirnu (dar čovjeku za ukop). Potom im je Bog zapovijedio da se ne vraćaju Herodu i da se vrate drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.


U zapadnom kršćanstvu (od 8. stoljeća) ustalila su se imena triju kraljeva: Baltazar, Melkior i Gašpar; dok se na istoku koriste različita imena. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u grad Milano i napokon u grad Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.


Melkior je zaštitnik putnika i svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u katoličkoj crkvi slavi 06. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja - dan Božje objave svim narodima svijeta. Toga se dana u crkvama diljem kršćanskog svijeta blagoslivlja voda i nakon svete mise nosi kući.


Neka je 06. siječnja blagoslovljen dan Božje objave svakom jeziku i svim narodima planeta Zemlje.


109 views