SVETKOVINA DUHOVA - DOĐI, SRCA SVJETLOSTI (I. Cestar)U biblijskoj knjizi, u Djelima apostolskim, čitamo:


"Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti."

Dj 2, 1-4


Ove godine Bog nam otvara vrata crkve baš na svetkovinu Duhova ili Pedesetnice.

Pedesetoga dana nakon Isusovoga Uskrsnuća.


Bog Duh Sveti sići će na svoju zajednicu širom svijeta i dati joj svoje darove: Mudrost, Razum, Savjet, Jakost, Znanje, Pobožnost, Strah Božji.


Još je, davno prije, starozavjetni prorok Ezekiel osjećao potrebu reći Božji plan njegovom narodu Izraelu koji će se i dogoditi u budućnosti:


"Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas!" Ez 36, 26


Pjesma "Dođi Duše Presveti" nastala u 13. stoljeću prebogata je opisom darova Duha Svetoga koje nam On želi dati.


Prema toj molitvi, Bog nam daruje: svjetlo, očinsku nježnost, utjehu, milinu, zaštitu, odmor, puninu, čistoću, svježinu, ozdravljenje, vitalnost, Raj.


Kad bismo i htjeli, ne bismo mogli sve darove, plodove i milosti Duha Svetoga do kraja nabrojati. Po tome vidimo koliko je širok i velik Božji dar Duha.


U svim darovima može se naći jedan Božji milosni zahvat, a to je: spasenje.

Bog nas od nečega ili nekoga spašava.

On tako djeluje da mi možemo prijeći iz jada u sreću, iz ovisnosti u slobodu, iz tame u svjetlo.


Duh Sveti nam daruje spasenje koje nam je svima potrebno.


I nama će na svetkovinu Duhova ove godine doći dragi Nebeski gost u milosnom šumu, u osvježavajućem vjetru i u toplini Božje vatre koja grije.


Oraspoložimo ovih dana svoja srca i misli za dolazak Duha Svetoga. Raširimo ruke u znak otvorenosti tom događaju. Radujmo se zajedno tom svetom danu. Prihvatimo dar s Neba kojega će nam Bog darovati.


Na svetkovinu Duhova možeš slobodno i ti zaželjeti nešto od Boga, nešto što ti je najpotrebnije u tom trenutku. Smiješ očekivati Njegov dar.

A onda dopusti Bogu da ti podari ono što je namjerio upravo za tebe.

Njegov dar je uvijek veći i bogatiji nego što to možeš zamisliti ili htjeti.


I.Cestar

141 views