SVETKOVINA PRESVETOGA SRCA ISUSOVA (I. Cestar)Kad sam ušao u baziliku Srca Isusova zagrebačkoga donjega grada, u Palmotićevoj ulici, glasan zvuk orgulja započeo je nedjeljnu svetu misu.

Atmosfera je bila svečana i prepuna vjerničkih osjećaja.


Tada sam po prvi puta ugledao golemi bijeli oltarni zid koji je u svojem središtu prikazivao sliku Isusa, odjevenoga u crvenu haljinu i zaogrnutog plavim plaštem.

U centralnom dijelu slike nalazilo se Presveto Srce Isusovo iz kojega izlazi svjetlost.

Slika zrači toplinom i snagom.

Ali onaj potpuni doživljaj zaokružuje poseban natpis iznad slike:


GLE SRCE ŠTO JE LJUDE TOLIKO LJUBILO.


Tijekom cijele svete mise gledao sam tu sliku koja je na mene djelovala umirujuće i punila me mirom.

Kao da je Isusovo Srce bilo toliko veliko, da je ispunjalo cijeli prostor, u svim smjerovima, širinama i visinama bazilike.

Sve što pamtim s te svete mise je Isusova ljubav koja se svom snagom izlijevala u srca vjernika.

Ne znam za ostale, ali imao sam dojam da je to Presveto Srce doslovno ušlo u moje.


Isus nam je svima uputio riječi:


"Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: 'Idem pripraviti vam mjesto'? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put."

Iv 14,1-4


Na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova se ne uznemiruj. Vjeruj njegovom obećanju da se možeš sakriti u njegovim grudima i pronaći zaštitu od bura i oluja života.

I ti možeš zajedno s cijelom Crkvom izreći tako drag i poznat zaziv s velikim povjerenjem:


"Isuse, blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svojemu."


U ovaj sveti dan Srca usudi se izložiti središte svojih osjećaja i cijelo svoje biće Onome koji neizmjerno ljubi tebe i cijeli svijet.

Zamoli Isusa da utisne u tvoje srce nebeski žar svojega Presvetoga Srca, da se u tebi nastani dobrota i svetost, blagost i nježnost dobroga Boga koji želi da se svi ljudi spase u njegovom Sinu.


I. Cestar

158 views