USTANI I HODIProđimo zajedno jedan evanđeoski odlomak.


"Bijaše židovski blagdan pa Isus uziđe u Jeruzalem. U Jeruzalemu se kod Ovčjih vrata nalazi kupalište koje se hebrejski zove Bethzatha, a ima pet trijemova. U njima je ležalo mnoštvo bolesnika - slijepih, hromih, uzetih: čekali su da izbije voda.


Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kad ga Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tome stanju kaže mu: "Želiš li ozdraviti?" Odgovori mu bolesnik: "Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok ja stignem drugi već prije mene siđe." Kaže mu Isus: "Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!" Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda.


Toga dana bijaše subota. Židovi su stoga govorili ozdravljenomu: "Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!" On im odvrati: "Onaj koji me ozdravi reče mi: 'Uzmi svoju postelju i hodi!'" Upitaše ga dakle: "Tko je taj čovjek koji ti je rekao: 'Uzmi i hodi?'" No, ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: "Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!"


Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom."

Iv 5,1-3a.5-16


Toga je dana bolesnom čovjeku došao trenutak istinskoga spasa. To je bio susret neopisive sreće. Približio mu se Isus.

Upitao je bolesnika koji je bolovao trideset i osam godina želi li ozdraviti.

Zanimljivog li pitanja.


Tko ne bi volio ozdraviti?


No, Isus zapravo želi saznati od toga istoga čovjeka ima li namjeru prestati se sakrivati u svojoj bolesti. Mnogi odgađaju volju za ozdravljenjem, jer im je ugodnije oslanjati se na druge, na tuđu pomoć, bez da oni sami nešto učine. Ugodno je živjeti znajući da će se uvijek netko nad njima sažaliti i za njih se brinuti.


Taj odrješiti Spasiteljev "ustani, uzmi svoju postelju i hodi" je Isusova snaga Duha s kojom želi da se pokreneš, u sebi ponovno probudiš snagu i preuzmeš odgovornost za svoj život.


Ne boj se odgovornosti.

Ne boj se suočavati s izazovima života koji te žele osnažiti i učiniti samostalnim.


Odvoji se napokon od izležavanja u postelji svoje lijenosti. Ne dopusti da dani prolaze mimo tebe, već se uključi u ljudsku zajednicu, živi, sudjeluj, pridonosi, pokreni se.


Na dan moje mlade mise, sjećam se da sam zamolio svojega susjeda, čovjeka starije životne dobi, da pred mnoštvom vjernika pročita odlomak iz starozavjetne Knjige o Jošui, o Božjem jamstvu nebeske pomoći:


"Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima. Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Gospodin, Bog tvoj."

Jš 1, 8-9


Dragi čitatelju.

I u tebi spavaju mnogi ideali i talenti koji čekaju izaći na svjetlo dana. Nebeska sila je u tebi.


Pokreni se, ustani u život!


Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Gospodin, Bog tvoj.


I.Cestar

131 views